pro natura - werk maken van natuur

Grint, Groen op Industrieterreinen

Hoe kan de sociale economie bedrijven helpen met het duurzaam beheer van hun terreinen? Welke meerwaarde heeft een samenwerking van bedrijven uit de social profit voor beheerders van bedrijventerreinen? En mag het ook wat meer zijn dan groenbeheer alleen? Het project Grint, Groen op industrieterreinen onderzoekt, experimenteert en ontwikkelt.

Wat is GRINT?

Ons innovatieproject Grint of “Groen op industrieterreinen” onderzocht de mogelijkheden voor ecologisch groenonderhoud en -beheer. Ook de opportuniteit van het aanbieden van een gevarieerd dienstenpakket (facility point met bv strijkdienst, kinderopvang, pakjesdienst, fietsherstelling,…) werd geanalyseerd.

Eind 2010 keurde minister Van den Bossche het innovatief project “Groen op industrieterreinen” goed. In 2011 werd dit project door Pro Natura uitgevoerd.

Doelstellingen van het project:

  1. Ontwikkelen van de kwaliteitswijzer: een meetinstrument dat bedrijven kunnen gebruiken in hun duurzaamheidsrapportering.
  2. Redactie en publicatie van het project in het kwaliteitshandboek “ Ecologisch groenbeheer door de sociale economie”.
  3. Ontwikkelen van een opleidingsprogramma over biodiversiteit en ecologisch groenbeheer voor kansengroepen in samenwerking met Centrum Voor Natuur- en milieueducatie (CVN). Onze arbeiders in Eeklo volgden 2 opleidingsmodules (theorie en praktijk) met de natuurgids.
  4. Opstart van pilootprojecten op bedrijventerreinen in Gentbrugge II, Deinze en Balgerhoeke Eeklo. Testen van de kwaliteitswijzer en implementeren van een praktische realiseerbare en duurzame groenvisie.
  5. Studiedag over het project Grint op 27 oktober 2011 in Gentbrugge. De partners stelden het project vanuit hun expertise voor aan de 40 deelnemers.
  6. Verspreiden van de promotiefolder met voorstelling van het duurzaam en sociaal totaalconcept voor bedrijven en bedrijventerreinen.

Terug naar overzicht projecten